Trencant normes. Els límits de les impressores 3D

Alba Abellán Marcé

Avui en dia, ja molts individus han caigut en la temptació de comprar-se o fer funcionar una impressora 3D, una senzilla màquina no gaire gran que et permet fabricar, a casa teva, tota mena d’objectes. A més diversos creatius s’han dedicat a tunejar-les per tal d’imprimir des de menjar a cases. Aquestes han estat una gran innovació en les últimes dècades, encara que no ha sigut fins fa poc que s’han donat a conèixer mundialment gràcies a la seva comercialització i a la disminució del seu preu, el que ha portat a fer que molts explorin els límits d’aquestes. Uns límits que molts cops arriben a la il·legalitat. No obstant això, també han donat peu a la creació de grans innovacions, algunes d’aquestes semblen ser oposades als sistemes i les ideologies de l’estat, la indústria i el mercat, o s’hi han avançat a les institucions que sembla que no veuen aquestes creacions com una amenaça directa.

Les màquines d’impressió 3D han servit de molt a l’àmbit de la medicina, permetent així crear representacions volumètriques de tumors per tal de visualitzar millor contra què s’enfronten els doctors a l’hora d’operar, o fins i tot crear òrgans, parts d’ossos o arteries…

Un cas d’aquestes innovacions és el de Kyle Massella. Amb 10 anys li van detectar que havia nascut amb una bufeta defectuosa, la qual cosa li estava provocant problemes al ronyó. Van voler provar una cirurgia nova en la qual, després d’extreure una part de la bufeta defectuosa es creava, a partir de les cèl·lules mare que contenia aquesta, una de nova que després es va implantar al pacient que avui en dia amb 28 anys fa vida normal, sense que hagués tingut cap rebuig, ja que està feta amb les seves cèl·lules, i no necessita cap tractament, que hagués necessitat si no l’haguéssin operat. Aquesta és una prova de què aquest tipus d’implants són possibles, si no ara, en un futur on les tecnologies hauran avançat, i es podrà arribar a imprimir òrgans més complexos com per exemple ronyons o cors, i aconseguir implantar-los. Això, encara que és un gran avanç per a la salut i dóna pas a noves opcions a l’hora de fer un trasplantament, posa en perill un gran mercat mundial com és el del trasplantament d’òrgans.

El Doctor Anthony Atala treballant amb una bufeta impresa en 3D amb cèl·lules mare.

En aquest camp també s’ha innovat fins al punt de poder crear pell. Els primers a desenvolupar una tecnologia per tal de crear pell van ser uns estudiants de l’Universitat de Toronto. Avui en dia, a través d’un escàner es pot analitzar quina quantitat de matèria es necessita a cada punt de la pell que ha de ser ràpidament regenerada. Doncs, després d’això, amb una segona passada, el mateix escàner, que té incorporat una impressora 3D, deixa anar la quantitat necessària d’un líquid fet a base de cèl·lules de la pell per tal que cobreixi tota l’àrea. D’aquesta manera s’ajuda a la regeneració i s’eviten infeccions. El mètode, creat pels investigadors del Wake Forest Institute for Regenerative Medicine resol el problema de la cura de cremades o ferides greus, ajudant així a la regeneració i evitant infeccions. Aquestes innovacions afecten a les farmacèutiques, que d’aquesta manera no han de proporcionar medicaments per tal de desinfectar les ferides.

Resultats de la recerca feta a la Universitat de Toronto.

Aquestes innovacions, no obstant això, s’han fet amb variacions de la màquina 3D afegint-li un altre material, però realment quins objectes et pots crear a casa si obtens una d’aquestes? De fet tota mena d’objectes, com per exemple les joguines.

Diverses multinacionals ja han denunciat a alguns individus o col·lectius per compartir els dissenys de les seves joguines a pàgines web. Un dels casos que es va denunciar va ser el del Free Universal Construction Kit de F.A.T. Lab que van crear una espècie de peces per tal de combinar diferents jocs de construcció com el Lego, el Mecanno… En canvi, una altra empresa joguetera com és Hasbro sí que està d’acord amb la fabricació casera de joguines a través d’un codi obert penjat a la internet. Per això juntament amb 3D Systems (que és l’empresa dirigida per Chuch Hull, creador de la primera impressora 3D, l’any 1983, a base de foto-polímers i rajos ultraviolats) penjaran els dissenys perquè qualsevol pugui imprimir joguines tan clàssiques com els Transformers o la parella Mr. i Mrs. Potato, gràcies a l’ajuda d’artistes associats que transformaran les joguines en codi.

Free Universal Construction Kit de F.A.T. Lab

Un altre exemple molt diferent, que també inclou l’auto producció, és el de les armes, les quals són legals en alguns països com als Estats Units, on qualsevol persona major d’edat pot comprar-se una. Aquestes estan regulades i tenen un seguit de requisits que han de complir.

Cody Wilson, un estudiant de dret de Texas a favor de la legalització de les armes i la utilització d’aquestes al seu estat, va (l’any 2013) fabricar amb una màquina 3D que s’havia comprat a través d’eBay per 6000 euros, una arma que va anomenar The Liberator i que consta de 16 peces de plàstic i una de metall, el percutor, per tal que pugui ser detectada a aeroports, duanes… i complir amb la llei. No obstant això, el disseny per poder fabricar-la a casa el va penjar a Thingiversee, (una plataforma estudiantil per compartir i poder imprimir dissenys) els que van prohibir-lo, ja que, encara que no hi ha una llei que ho prohibeixi als Estats Units, s’estava incitant a què qualsevol persona, de qualsevol lloc del món, amb qualsevol edat o intencionalitat, es pogués fabricar una fàcilment. Al Japó, ja ha sigut detingut un home que portava una pistola Liberator impresa fent servir el disseny de Wilson.

Pistola The Liberator, fabricada per Cody Wilson.


Doncs, sí, realment les impressores 3D han portat la innovació a les nostres vides canviant molts aspectes d’aquestes. A causa del gran boom de les impressores, s’han portat a terme quantitat de prototips i objectes en un curt període de temps, el que fa que moltes d’aquestes es saltin normes legals. Algunes senzilles com el copyright o d’altres de més complexes com les que inclou l’ús d’armes. Està clar que sense aquesta tecnologia no s’haguessin pogut desenvolupar la quantitat d’innovacions, sobretot a l’àmbit mèdic, que ens han portat a un futur millor. No obstant cal alertar que és una eina molt potent que, si s’utilitza de forma inapropiada, pot acabar amb la fabricació d’objectes perillosos com les armes.

Webgrafía:

Impresores 3D
https://blogthinkbig.com/tag/impresoras-en-3d
https://es.3dsystems.com/our-story
https://edition.cnn.com/2014/02/13/tech/innovation/the-night-i-invented-3d-printing-chuck-hall/index.html

Òrgans
https://www.ted.com/talks/anthony_atala_printing_a_human_kidney/transcript?language=es#t-862679
https://www.bbc.com/news/business-45470799

Pell
https://as.com/meristation/2017/01/19/betech/1484849764_193794.html

Joguines
http://fffff.at/free-universal-construction-kit/

The Liberator
https://www.elperiodico.com/es/gente/20130507/fabrican-pistola-impresora-3d-2384057

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s