Espurnes per encendre idees rebels

Montserrat W. Calle Bachs, 2.A

Si hi ha alguna cosa fonamental que distingeixi als artistes de la resta de vocacions és aquesta ànsia a expressar les seves emocions i sensibilitat, i això comporta que lògicament, l’entorn en el qual es cultiven sigui de gran influència en les seves obres. Tenint això en compte, desgraciadament, la humanitat s’ha forjat a base de violència, lluita de poders i l’egoisme d’uns pocs, que han acabat afectant a totes les generacions fins a arribar a la d’avui en dia. Sabent això, des del segle XIX hi va haver una transformació en el pensament del poble, que es va començar a revelar traient tota la ira acumulada que els provocaven aquelles persones que havien creat un sistema d’opressió on sols uns pocs en treuen benefici, i aquesta ideologia l’heretem fins al dia d’avui, moment en el qual ens posem a pensar si el fet que continuem sent víctimes d’unes pautes establertes de comportament i submissió és acceptable. S’agraeix que sempre hi ha algú disposat a “despertar” aquesta ànsia de canviar les coses, utilitzant els mètodes que domina per a fer sentir la seva veu, que té molt a dir. L’artista pren des de llavors un paper dominant en el deure de moure les persones a través del seu missatge. Enfocaré en quines són les plataformes que es fan servir més generalment avui en dia per a la difusió d’aquestes idees.

L’espai públic és un context perfecte perquè els artistes facin ressò d’allò en el que més creuen, ja sigui per donar suport a moviments activistes pensats per al canvi, fins a simples crítiques que acaben desafiant la llei de la manera més irònica. El fet que sigui accessible a la majoria de la població aporta un abast imparable que fa més possible la difusió d’un missatge de llibertat de pensament. Avui en dia disposem de molts espais públics, siguin reals o virtuals, reconeguts institucionalment o de caràcter clandestí, que plantegen una plataforma de reflexió, fent-nos qüestionar si el món en què vivim va tan bé com volem creure; en aquesta exposició podeu trobar un seguit d’obres provinents d’unes (relativament) noves tècniques artístiques que sospesen aquesta burla cap a les normes evidents que hem anat establint com a societat, exposant l’obvietat i fent obrir els ulls a l’espectador. Fan servir internet com a plataforma principal.

Per començar el recorregut, presento I fought the law,obra de la fotògrafa Olivia Locher, que crea una sequència d’escenaris que després fotografia, basant el discurs a partir de lleis avui en dia vigents a EEUU. Acaba sent una serie de 43 fotografies en la que cada foto és com una petita rebel·lió que intencionalment viola aquestes suposades lleis amb ironia destacant l’absurd i com d’específiques són.

#3 In Pennsylvania, It’s Illegal To Tie A Dollar Bill To A String And Pull It Away When Someone Tries To Pick It Up
(A pennsylvania, és il·legal lligar un dòlar a un cordill i estirar-lo en el moment que algú el vol agafar.)

Aquestes imatges, per molt divertides que puguin semblar, són certes, i fa reflexionar sobre el límit de la censura que recau sobre el poble. Fins a quin punt aquells que ens governen tenen poder per decidir què podem i què no podem fer? No pot arribar a ser extrem aquest control sobre el dret que tenim de ser lliures de fer el que volem?

#15 In Texas, It Is Illegal For Children To Have Unusual Haircuts
(A texas, és il·legal que els nens portin pentinats fora del normal.)

Per altra banda, també trobem l’artista i activista catalana Joana Moll, creadora de diversos projectes criticant la pèrdua de consciència sobre l’impacte que té internet sobre la nostra vida del dia a dia, i el desconeixement sobre l’impacte medioambiental. Amb DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST, una página web en la que ensenya gràficament la quantitat d’arbres que s’han necessitat per absorbir el nivell de CO2 generat per les visites que fan els usuaris de google.com cada segon.  

DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST (2016)

Visualitza de manera gràfica quines són les consequències del nostre alt consum d’internet, i ens fa realitzar la repercussió dels nostres actes, animant al canvi. També de manera impactant ho fa amb una altra creació seva anterior, CO2GLE. Aquesta vegada és més directe i ens diu proporcionalment i amb dades reals d’estadística quines són les cantitats de CO2 que es produeixen cada segon a través d’un contador.

CO2GLE (2014)

Altres artistes replantejen més la pèrdua de connexió amb la naturalesa provocada per aquesta crescuda de l’àmbit tecnològic. Què passaria si féssim servir l’internet per a connectar amb allò del que ens distreu més, el món real? Red Lines, de Evan Roth, investiga els paràmetres físics de la web i qüestiona què vol dir reconnectar proporcionant paissatges naturals i digitals. Plantejats de color vermell, són les imatges de diferents gravacions que ha realitzat l’artista arreu del món a llocs com Nova York, Hong Kong i Buenos Aires. Es tracta d’altre cop, una pàgina web accesible a tothom amb connexió a internet.

L’artista pretén que l’espectador faci servir una pantalla que ja n’ho utilitzi per a emmarcar la imatge i que la col·loqui a la feina o llocs on habita durant el curs d’un any, que es el que duren totes les grabacions.

Red Lines

La finalitat és que l’usuari recicli aquelles pantalles que ja no fa servir per a exposar a casa seva mateix una espècie de mapa interactiu, per a acostar a l’espectador a aquests llocs inòspits, i a la vegada a ressaltar la bellesa d’aquests paratges i encoratjar a que es vagi a viure l’experiència en primera persona.

Si bé cap d’aquestes obres va més enllà de la crítica o el plantejament d’una idea, crec que són un exemple clar de que per moltes pautes que ens marquem i lo difícil que sembla sortir de la normalitat, hi ha més gent que pensa que vivim en un sistema ideològic subversiu i canviant, i que està en el nostre poder moldejarlo tal i com volguem viure’l.

Webgrafia

I fought the law – Olivia Locher

https://www.boredpanda.com/i-fought-the-law-olivia-locher-usa/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

Joana Moll – DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST

http://www.janavirgin.com/CO2/DEFOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOREST_about.html

Joana Moll – CO2GLE

http://www.janavirgin.com/CO2/CO2GLE_about.html

Evan Roth – Red Lines

http://redlines.network

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s