L’art online i els seus beneficis i inconvenients

Isabel Ruan

Avui en dia vivim en un món globalitzat en la qual els aparells digitals formen part de la vida quotidiana, les xarxes socials són una eina ideal per a comunicar-se amb gent arreu del món i és un espai que pot donar moltes oportunitats a molts artistes a donar-se a conèixer. L’art es digitalitza, es ven per internet, les peces creatives són mostrades en les pròpies xarxes socials on la gent penja fotografies seves, fent-les plenament accessibles per a la seva observació. Els artistes tenen més l’oportunitat de ser ‘freelancers’, treballadors autònoms, que realitzen treballs propis de la seva ocupació, ofici o professió, de forma autònoma, per a tercers que requereixen els seus serveis per a tasques determinades.

És gràcies a l’Internet que l’artista té més oportunitats de negoci, de visibilització i a arrel d’això a trobar grans oportunitats de treball un cop l’artista ha assolit una gran popularitat i prestigi.

No obstant, tot creador, sigui popular o no, es troba amb un inconvenient: l’Internet no és un lloc segur per pujar el seu art per dos clars motius: el robatori i el plagi.

En el primer cas, el “robatori d’art” (art thief) és l’expressió que ha sigut atorgada per part dels artistes a la redistribució de l’art sense donar el crèdit adequat a l’autor original. I n’existeixen de diferents nivells: en primer lloc està la gent que li ha agradat la feina de cert artista i la torna a penjar a les xarxes pensant que li està fent un favor, en alguns casos no donen credit però sí deixen la marca de l’aigua al dibuix sense tocar.

En segon lloc tenim persones i organitzacions que utilitzen imatges sense llicència per a finalitats promocionals, no venen la imatge de l’artista per sí, sinó que venen els seus productes o serveis utilitzant el seu art, de manera que fan un ús estrictament comercial i sense autorització.

En aquests casos, les companyies no respecten l’autoria de l’artista a menys que els hagin denunciat.

D’altra banda també hi ha gent que reclama l’autoria d’una peça de cert artista com a seva, fingint que és l’autor original, borrant la marca d’aigua respectiva i penjant-la a les seves xarxes socials. Alguns cops aquests realitzen modificacions, calquen exactament l’obra i en treuen profit d’ella guanyant diners o popularitat. Anomenen aquestes obres com a ‘knockoffs’ un cop s’han delatat:

I darrerament, ja mencionat abans, les persones que volen treure benefici del treball creatiu d’un artista, revenen el seu art a pàgines web com Aliexpress els quals ofereixen diversos productes, com ara pòsters, samarretes, fundes de mòbil, etc. El creador no rep cap compensació alguna, ni està creditat.

Aquest dos darrers casos en particular s’anomenen plagiarisme.

Però no tot s’ha de donar per perdut, existeixen contramesures per a evitar-ho, com pujar les obres en baixa resolució o posar una marca d’aigua prominent, la qual cosa fa mal per molts artistes. També hi ha l’oportunitat de reportar per la violació de drets d’autor i denunciar, però s’ha de passar per un procès laburiós i en alguns casos, depenent de la pàgina web on has contactat no responen.

Vist així veiem quins beneficis porta ser un artista a Internet però els possibles problemes que pot enfrontar-s’hi. Imagina’t quans possibles productes que has tingut al llarg de la vida els quals els seus dibuixos i dissenys han sigut robats dels seus respectius creadors poc coneguts. O que el teu propi dibuix podria estar venent-se com a marxandatge. El problema de protegir els drets d’autoria dels creadors online segueix sent molt present avui en dia i és necessari solucionar-ho pel bé dels creadors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s