L’art col·lectiu el col·lectiu de l’art

EVA VIÑES NIELL 2.2

Aquesta nova exposició presenta una sèrie d’iniciatives que entenen el món de l’art i el disseny com un espai col·laboratiu. Les propostes es basen en la confecció d’una xarxa de coneixement i en l’intercanvi horitzontal d’idees, propostes i metodologies de treball. D’acord amb organitzacions voluntàries es crea el nou paradigma de l’aprenentatge: un cúmul de nous valors envers la distribució del coneixement i els valors de companyerisme a l’hora d’aprendre o posar en pràctica les obres d’art i dissenys.

Les obres de l’exposició giren entorn de la creació de nous centres d’aprenentatge a partir de la força col·lectiva i horitzontal on se suprimeix la figura del professor per la de diversos mediadors i la interacció amb el públic n’és l’eix central.

Un dels projectes que formen part de l’exposició és “Alma”, que es creà a Estocolm el 2000. Fredrik Carlström i Anna Behring habilitaren aquest espai com a una escola basada en el co-working. El seu posicionament principal fou el de crear un espai de reunió entre articles i dissenyadors d’interessos similars i crear un ambient agradable per treballar. Entre les aules i els espais per menjar hi ha plantons i oficines per contribuir al desenvolupament personal dins de les indústries creatives. Les persones que participen a Alma són principalment dissenyadors, arquitectes, cineastes, artistes i periodistes entre d’altres i, d’aquesta manera, amb la col·laboració de diferents professionals es crea un entorn col·laboratiu i social. A més de les activitats i del treball professional, tots els espais estan dissenyats per crear un espai confortable i un ambient tranquil·litzador per treballar.

Fotografia d’una de les aules de “Alma”.

“Seeds of time” és un projecte que forma part de Himalayas Art Museum a Shangai i té com a objectiu unir treballs d’investigació amb peces artístiques. Dr. Yongwoo Lee i Hans Ulrich Obrist crearen el projecte basant-se en la idea d’estudi col·laboratiu i el seu posicionament principal és el de ser positiu pel medioambient i per les relacions entre persones. El treball parteix del fet que l’art ha de ser un projecte pel gran públic i no per una selecta elit. D’aquesta manera el museu, que està obert per a tothom presenta obres creades entre artistes i investigadors que aportin solucions sostenibles des d’un punt de partida interdisciplinari. Els projectes requereixen collaborative thinking i estan pensats perquè el públic sigui el principal element d’interacció. El disseny immersiu en el qual es basa la sala del museu està pensat perquè el visitant pugui aportar alguna cosa a l’exposició i no se senti exclòs de l’art i el disseny.

Fotografia de la sala principal de “Seeds of time”.

“The Depot Bakery”, que és un dels treballs que es poden veure dins la selecció, és un espai al Regne Unit que neix de la necessitat dels usuaris de plantejar el disseny i l’arquitectura. Victoria Okoye, la creadora d’aquest espai va crear la cafeteria, que serveix com a punt de trobada per totes aquelles persones que vulguin parlar i aportar idees sobre la planificació urbana i els dissenys col·laboratius. L’objectiu principal de Okoye és el de reunir persones i crear workshops col·laboratius així com debats horitzontals perquè es puguin plantejar propostes urbanístiques i de disseny i es puguin tenir en compte a l’hora de crear nous espais d’habitatge. D’aquesta manera, es genera un disseny col·laboratiu per idear noves aportacions l’espai urbà que està centrat en l’usuari.

Fotografia de l’interior de Depot Bakery.

L’espai autogestionat Muros Tabacalera, que té la seu a Madrid, apareix a l’exposició amb el seu projecte “Intramuros”, que busca generar tallers, classes, presentacions i debats que tinguin a veure amb la idea de l’art a l’espai públic. El projecte neix de la voluntat de la transformació estètica i social de l’espai mitjançant l’art basat en el muralisme i el grafiti. Les trobades que es generen entorn del projecte plantegen temes com la conservació, l’autogestió i el diàleg entre artistes de tots els nivells. El principal objectiu de “Intramuros” és el de generar un discurs sobre l’art i organitzar espai per crear art urbà.

Un dels espais que està decorat per l’associació de Muros Tabacalera.

La iniciativa de l’empresa Lexus fou la de crear “Lexus Design Awards”, una altra de les peces que apareixen. La seva proposta es basa a crear un espai públic que funciona com una exposició per mostrar els dissenys que es presentaren a la seva competició. Les premisses del projecte es basaren en la co-creació i en la incorporació de la tecnologia i la ciència als dissenys. Els objectes presentats es basen en la voluntat de canvi social i empoderament dels seus possibles usuaris, mentre que les sales expositives es basen en l’estimulació dels sentits del visitant. Una vegada es va inaugurar el projecte, es van convidar als veïns de la zona a provar els prototips de l’exposició i a experimentar de manera comunitària els objectes per mitjà de workshops.

Fotografia de l’entrada dels Lexus Design Awards.


Totes les obres presentades són projectes artístics que han generat una resposta a la necessitat de congregació dels artistes i els dissenyadors. Mitjançant la creació de nous punts de trobada per unir diferents camps del coneixement o de relacionar professionals i amateurs amb espectadors les propostes parteixen de la col·lectivitat. L’autogestió i els projectes independents són l’eix central de l’exposició, que vol mostrar aquests nous espais que compleixen amb l’objectiu de reunir diferents persones i buscar solucions a projectes de disseny, arquitectura, art, etc.

Webgrafia:


Freundevonfreunden.com [consultat: abril de 2019]. Disponible a internet: https://www.freundevonfreunden.com/interviews/the-sooner-now-berlin-victoria-okoye-urban-planning/

Core77.com [en línia] [consultat: abril de 2019]. Disponible a internet: https://www.core77.com/posts/77208/Co-Creating-Towards-a-Better-Future-A-Journey-Through-the-2018-Lexus-Design-Awards

Frameweb.com [en línia] [consultat: abril de 2019]. Disponible a internet: https://www.frameweb.com/news/alma-the-new-cool-scandinavian-school-of-coworking

Frameweb.com [en línia] [consultat: abril de 2019]. Disponible a internet: https://www.frameweb.com/news/to-engage-with-sustainability-museum-experience-becomes-participatory

Murostabacalera.com [en línia] [consultat: abril de 2019]. Disponible a internet: http://www.murostabacalera.com/#noticias

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s