DIY i Autoproducció com a Emancipació Econòmica del Sistema Capitalista

Aina Reguant Bel, 2n GAAD

La intenció d’aquest recull d’obres i projectes és mostrar les accions DIY com a activitats que no es basen en economitzar el temps lliure sinó en emprar-lo per construir, muntar o generar objectes de manera eficient, reutilitzant materials i sent autosuficients. Per a facilitar la comprensió d’aquest concepte, els referents han estat seleccionats entorn de la creació d’un habitatge autosuficient, incloent-hi el muntatge d’estructures externes i internes, l’electricitat i l’alimentació. Es comprèn com a DIY tot allò que pugui fer un mateix o sigui autosuficient per si sol.

 • HOW TO BUILD YOUR OWN LIVING STRUCTURES
  Autor: Ken Isaacs
  Any de publicació: 1974
  Format: Llibre
  Mides: 26,7 x 20,3 cm
  How to build your own living structures és un llibre d’instruccions que, a partir d’aquestes, permet construir estructures habitables. Planteja formes modulars que són sostenibles, eco-friendly, flexibles i multifuncionals. Isaacs reconfigura el volum d’una única sala en forma de microcases i dissenya el corresponent mobiliari que permet l’ús ideal d’aquestes. Les necessitats d’emmagatzematge i habitança queden cobertes a través de les diferents estructures plantejades en aquest llibre.
 • COBIJO
  Autor: Shelter Publications
  Any de publicació: 1979
  Format: Llibre
  Mides: 28,5 x 36,5 cm
  Cobijo planteja un estudi de tots els tipus d’habitatge humà que hi ha hagut al llarg de la història, és una guia arquitectònica que mostra les diferents estructures i com s’han adaptat als espais on es construïen. Facilita els plànols i les instruccions per muntar tota classe d’habitatges, des de casetes de fang fins a cúpules geodèsiques. No només es mostra com construir un sol element sinó que es planteja i estudia com s’organitza l’espai extern i intern dels habitatges, arribant a plantejar pobles autoproduïbles.
 • NOMANDIC FURNITURE
  Autor: James Hennessey i Victor Papanek
  Any de publicació: 1973
  Format: Llibre
  Mides: 21,33 x 27,4 cm
  Nomandic Furniture presenta un seguit de plànols que ens permeten construir els mobles. Aquests es poden fer a partir de materials reciclats i estan ideats perquè també siguin reciclables. Inclou un estudi sobre ergonomia i com s’han d’adaptar els mobles a la figura humana, com fabricar la vivenda o com adaptar-la a les necessitats que puguin sorgir. Configura unes completes instruccions sobre com generar una casa completa i funcional a l’abast de tothom.
 • EL HOMBRE Y LA MADERA
  Autor: Ignacio Abella
  Any de publicació: 1984
  Format: Llibre organitzat en 2 volums
  Mides: 18,3 x 26,5 cm
  El hombre y la madera és una iniciació a l’artesania que mostra l’ús de la fusta per tal d’elaborar qualsevol estructura. Exposa les característiques del material i com treballar amb tota mena de tipus i tractar-los. Facilita els plànols de diverses estructures habitables construïdes únicament amb fusta, tant externament com internament. Aquesta obra completa les anteriors, proposa un material i explica com cal treballar-lo per obtenir resultats òptims.
 • REP RAP
  Autor: Adrian Bowyer
  Any de creació: 2005
  Format: Impressora 3D
  Mides: 37 x 46 x 58,3 cm
  Rep Rap és un projecte que es proposava inventar una impressora 3D capaç de fabricar-se a si mateixa. Els plànols i instruccions estan penjats a la web per tal que tothom pugui accedir-hi i crear la seva pròpia impressora 3D. Actualment hi ha diferents prototips de la RepRap en funcionament. Aquest projecte permetria fabricar les estructures plantejades en els llibres mencionats anteriorment i és una alternativa a l’ús de fusta que es planteja a El hombre y la madera, tot i que només permetria imprimir les petites estructures (mobles, petits encoblaments, …).
 • SOLAR STREET LIGHTENING
  Autor: Ros Iluminación
  Any de creació: 2015
  Format: Plaques solars i instal·lacions
  Mides: depenent de la necessitat
  Solar Street Lightening és un projecte que usa plaques solars per produir tota l’energia que necessita un habitatge per tenir electricitat. Actualment estan sorgint noves empreses que faciliten l’ús de plaques solars a nivell domèstic, les plaques solars es connecten a transformadors que permeten l’ús d’electrodomèstics. Tant aquest projecte com el següent no són activitats DIY que necessitin íntegrament el treball humà, sinó que són objectes inanimats capaços de crear energia o aliment per si mateixos amb la supervisió d’un humà.
 • CITY CROP
  Autor: Col·lectiu CityCrop
  Any de creació: 2017
  Format: Hivernacle
  Mides: 49,5 x 42,5 x 5,6 cm
  CityCrop és un petit hivernacle que permet cultivar aliments vegetals durant tot l’any dins de casa. Ofereix un servei d’aplicació que permet controlar l’estat de l’hivernacle des de qualsevol lloc sense necessitat de cuidar les plantes físicament. Dins de cada hivernacle es poden cultivar fins a 12 plantes. Aquest invent permetria cobrir part de l’aliment de la casa autoproduïble plantejada en aquest recull.
 • MAKEZINE
  Autor: Maker Faire
  Any de creació: 2015
  Format: Revista Digital
  Mides: –
  La revista digital de la Maker Faire presenta diferents projectes DIY que abasten innumerables àmbits. Proporciona vídeos instructius i imatges dels resultats en funcionament. Dins aquesta plataforma digital trobem instruccions per construir tota classe de decoracions, joguets, mobles, complements, etcètera. Seria l’últim pas per personalitzar els habitatges DIY.

Havent “construït” una casa DIY es comprèn que aquest pot esdevenir una evolució del model clàssic capitalista en el moment en què crea xarxes autosuficients que superen l’actual marc treball/remuneració i alhora facilita l’accés de “secrets de producció comercial” a la població. Per més innovadores i revolucionaries que semblin aquestes pràctiques recorden un sistema inspirat en el bescanvi previ a l’ús de la moneda. No representa una pràctica completament innovadora tenint en compte que els humans, abans de la Industrialització, construïen les seves pròpies eines, més aviat és una pràctica ancestral que digitalitzada rep el nom de Do It Yourself, en comptes de “Shop It Yourself”.

ABELLA, Ignacio. El hombre y la madera. Barcelona: Integral, 1985.
Economipedia.com [en línia] [consultat: 7 d’abril de 2019]. Disponible a internet: https://economipedia.com
ISAACS, Ken. How to build your own living structures. Nova York: Harmony Books, 1974.
KANE. How to Build Your Own Living Structures. Smith Journal [en línia]. 2014. [consultat: 5 d’abril de 2019]
Makezine.com [en línia] [consultat: 28 maig de 2019]. Disponible a internet: https://makezine.com
PAPANEK, Victor i HENNESSEY, James. Nomandic Furniture. Estats Units d’Amèrica: Pantheon Books, 1973.
RepRap.org [en línia] [consultat: 7 d’abril de 2019]. Disponible a internet: https://reprap.org
Ros Iluminación [en línia] [consultat: 7 d’abril de 2019]. Disponible a internet: http://alumbrado-publico-ros.es
SHELTER PUBLICATIONS. Cobijo. 1ª ed. Madrid: Blume Ediciones, 1979.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s