Disseny Eco-Social

La regeneració ecològica i la justícia social

Laura Roig

Actualment el disseny eco social enfocat des de l’ autoproducció / practiques Do it yourself , ha crescut de manera considerable a causa de l’augment i la facilitat de la transmissió d’informació i de coneixement, arribant així a països subdesenvolupats.
Els dissenyadors que posen en practica aquest tipus de disseny proposen i faciliten una reorganització activa de l’activitat humana sobre el planeta, amb (en la majoria dels casos) dos objectius essencials: la regeneració ecològica i la justícia social.
Dins d’una comunitat amb carències eco-socials es el paper del dissenyador qui facilita un procés de canvi, mitjançat el reaprofitament o el reciclatge a partir de pràctiques DYI. El fet d’arribar a un públic concret marginal, converteix al disseny en un sinònim de futur ètic ecològic i social.

Maya Pedal, una ONG de Guatemala que es basa en el reaprofitament de peces en desús de bicicletes per a la construcció de màquines que simplifiquin tasques diàries. Aquestes noves maquines han transformat la vida de les comunitats a les quals no arriba l’electricitat. Ells mateixos construeixen sistemes mecànics on mitjançant el moviment dels pedals aconsegueixen resultats com triturar fruita amb un turmix, o treure aigua d’un pou.

Màquina-bicicleta Maya Pedal

En relació a Maya Pedal, una altre peça (també relacionada amb països precaris/marginals) es el redisseny d’un bidó groc anomenat Water Weel. Un invent desenvolupat per una Antropòloga d’EE.UU, on proposava un nou sistema de transport, amb la possibilitat que fos auto produït pels mateixos consumidors. Aquest bidó permet transportar una quantitat d’aigua major i amb més rapidesa, mitjançant un sistema de rodatge amb dos eixos per on transportar-lo (com un carro). Això pot facilitar que les nenes i dones disposin de més temps lliure per poder invertir en altres activitats o feines remunerades. A part d’aquests canvis socials i de gènere, aporta millores en la salut física.

Yellow Water Weel

El disseny eco-social no només es dóna en barris o ciutats marginals. Curro claret, també és pioner en el paper del disseny social a la ciutat de Barcelona on, junt amb la fundació arrels, involucren a les persones sense sostre a participar en una pràctica de disseny: elaborar diferents tamborets amb deixalles i estructures en desús a partir d’un mateix eix. Aquest apropament de l’autoproducció del disseny cap a gent sense sostre, els fa crear un vincle entre ells l’objecte i ells.


Curro Claret i Fundaciò Arrels (Barcelona)

Alfredo Moser, un mecànic de Sao Paolo, va idear el 2002 un sistema per il·luminar una casa amb llum natural. Amb una ampolla de plàstic d’un litre, la va omplir d’aigua i lleixiu ( per evitar algues) i la va col·locar en un forat del sostre (amb la tapa boca amunt). Aquesta “ampolla solar” captura els rajos del sol y els amplifica com si fos un prisma, enlluernant com la intensitat d’una bombeta de 50 o 60 volts. Raderement, els ciutadans de Sao Paulo al veure-ho ho van començar a replicar a totes les cases on regnava la precarietat.

A partir del disseny es pot arribar a millorar la societat? Partint d’aquests exemples, podríem afirmar que si.

Aquests tipus de dissenys eco-socials milloren el dia a dia de molta gent, ja sigui des de l’àmbit del transport, de l’alimentació, o de l’habitatge. Unes millores que ajuden sobretot posar fi a la precarietat. Des de l’àmbit auto productiu es permet arribar a crear un tipus de disseny on el beneficiari és el que el produeix, com per exemple el mecànic Alfredo Moser creant la bombeta natural, o el col·lectiu Maya pedal.
Aquesta segona vida que se’ls hi dóna als objectes en tots els casos anteriors, té un pes molt fort en l’àmbit mediambiental, i en l’astúcia de construir a partir de lo construït.

Una filosofia de vida, on la creativitat junt amb la necessitat són un dels principals motors per a la realització, d’un nou disseny social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s