Comunitats col·laboratives autogestionades

Clàudia Ollés.

Durant anys hem considerat que les nostres necessitats havien de complir unes normes estrictes que marcava l’estat del benestar i el creixement.

Quan Latouche estudiava l’economia del desenvolupament i el creixement ja va preveure la caiguda d’aquest imperi i va plantejar com a alternativa el decreixement per evolucionar; segur que es feia ressò de les pràctiques dels punkis i d’aquells que des de la dècada dels 80 es mostraven contraris a l’economia dominant que devorava tot allò social, les grans màquines de producció que promocionaven el creixement pel creixement, legitimant-lo, argumentant que les noves possibilitats que oferia el liberalisme i les grans empreses servirien per conrear un futur just i lliure.

Per ser justos amb tanta tirania, la mentida que ha manipulat la nostra percepció vital, avui, tot i que seguim rebent els cops i seguim pagant els plats trencats dels taurons financers i especuladors immobiliaris, hi convivim de manera prou estoica i ferma. La gent continua sent capaç de crear alternatives al marge dels corrents predominants, continuem essent capaços de crear comunitats autogestionades i autoregulades amb dinàmiques pròpies i úniques.

A pesar de la vessant bruta, corrompuda i banalitzada del DIY, és a dir, el pessic que com era d’esperar, s’ha adjudicat el capitalisme i el mercat com seria per exemple les pràctiques d’IKEA, que més enllà del “fes-ho tu mateix”, el que vol estalviar-se és espai i mà d’obra. Per sobre de tot això persisteix i arrela aquella que parteix de la iniciativa d’autogestió popular i actua localment per reconquerir l’espai públic.

Hi ha un col·lectiu que resisteix i subverteix l’ordre establert a contrarellotge i fent dels recursos que es tenen a l’abast en veritables obres mestres sobre l’aprenentatge, la cooperació, l’autogestió i la convivència. Hackatón és un col·lectiu multidisciplinari d’arquitectes, dissenyadors i artistes que tenen la voluntat de formar una ciutadania activa a partir de l’aprenentatge no formal. Plantegen noves formes de producció i configuració de la ciutat proporcionant eines metodològiques i motors per a la innovació urbana a partir de la participació activa de la ciutadania. Desenvolupen la seva activitat principal a partir de les pràctiques col·laboratives: articules la seva activitat en quatre grans blocs: el diagnòstic participatiu, el disseny col·laboratiu, la construcció col·lectiva i els models de gestió. Aquest model de gestió explora una realitat paral·lela desafiant la lògica de la norma capitalista, a banda de col·laborar en la formació de les persones participants coneixements pràctics.


D’altra banda l’entitat creada l’any 2006, “Makea tu vida” està estretament lligada amb el col·lectiu anterior, es defineix per la tasca de caràcter social i educatiu bolcada al disseny i a l’ecologia. Les seves pràctiques van dirigides cap a la incentivació del disseny obert, l’intercanvi de coneixement, la creativitat col·lectiva i la reutilització. En aquest context, es desenvolupa una de les branques de Makea tu vida: el recetario, que serveix de xarxa per difondre receptes urbanes per intervenir sobre l’espai i subvertir o simplement reorganitzar l’ordre preestablert d’un espai o objecte.

Aquests col·lectius han centrat la seva tasca a visibilitzar la problemàtica dels residus, la conscienciació sobre l’ús de recursos i els hàbits de consum a través de metodologies de co-creació i disseny col·laboratiu.

En aquest cas com en el disseny de producte i el disseny social l’oportunitat de dur a terme prototips que plantegin i explorin solucions i que generin dinàmiques de treball col·lectiu que motivin a l’autoconstrucció com a eina de reflexió, conscienciació social i mediambiental haurien de ser cap dalts per a fer front a la cultura alienadora de l'”usar i llençar”.

No voldria deixar de mencionar un col·lectiu de dissenyadors emergents que en la seva proposta “Noche de los jueves” exploren les possibilitats dels materials reciclats. La seva proposta va començar fa prop d’un any. La iniciativa consistia a sortir a recollir les restes generades per la construcció de les cases Barcelonines per després construir amb els amics tota la nit fins a arribar a l’endemà que és quan es presentaven les propostes. Destaquen per la versatilitat estètica i pel to escultòric dels objectes reconstruïts. La proposta recupera i reutilitza les deixalles que la societat del consum genera per atorgar-les un nou valor. És la intel·ligència i la creativitat col·lectiva que converteix de nou en útil i que trenca amb la comoditat malgastadora i banal que ens ofereix la cultura del consum.

En una línia similar es mouen aquelles produccions que sorgeixen des de l’empatia i la voluntat d’ajut; les propostes que es generen a partir d’una necessitat utilitària i de valor social i no tan experimental, com els tamborets fets al taller de “La Troballa” de la fundació Arrels a partir de la peça t300 de Curro Claret. La seva proposta va plantejar un paradigma inclusiu a partir del reciclatge de mobiliari i objectes. Encara que aquest projecte sigui de caràcter molt més individual que la resta de propostes, recull la mateixa essència: donar una segona oportunitat a tot allò que la societat capitalista ha menystingut, siguin persones o objectes. És així com aquest projecte implicant als col·lectius marginals aconsegueix parlar sobre la funcionalitat, la sostenibilitat i les persones. Curro Claret té una altra obra que reivindica i remou les consciències: és el banc d’església amb un respatller reclinable que fa transformable el banc en llit. Aquesta proposta pretén recuperar un esperit d’acollida per aquells que esporàdicament necessitin un lloc on anar a dormir.

Bibliografia:

lacol.coop[en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:http://www.lacol.coop/actualitat/arquitectura-colaborativa-y-autogestion/ 

https://spacetobe.art  [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:https://spacetobe.art/Sociedad-0-La-noche-de-los-jueves 

instagram.com [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:https://www.instagram.com/sociedad0/ 

elrecetario.net [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:http://el-recetario.net/receta/asiento-stop/ 

curroclaret.com [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:https://www.curroclaret.com/es/dificiles_taburete.html 

curroclaret.com [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:https://www.curroclaret.com/es/dificiles_dios.html 

makeatuvida.net [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:http://www.makeatuvida.net 

institutodoityourself.org [en línia]. [consultat 6 d’abril de 2019]. Disponible a internet:http://www.institutodoityourself.org/hackaton/ 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s