Autoproducció i autosuficiència dins l’hiperconsumisme.

Marina Ventura

En quin moment les persones hem necessitat 10 parells de sabates? Com hem arribat al punt de tenir 8 rellotges i més de 20 arrecades? És normal que un nen d’11 anys ja hagi tingut 2 mòbils i es queixi perquè no té un Iphone? Ens trobem dins d’una societat hiperconsumista acostumada, malauradament, a tenir a l’abast tot allò que pot arribar a voler a canvi de capital. La gran demanda de productes ha resultat en una sobreproducció massiva, variada i sobretot accelerada, fet que deriva a un augment del consum encara més desmesurat.

Partint de “The Toaster Project” de Thomas Thwaites[ veiem la dificultat que té el procés de construir un producte industrial de forma manual. Avui en dia hem après a confortar-nos amb el que hi ha i a acomodar-nos anant directament a la opció fàcil com en el cas que Thwaites ha evitat, comprar una torradora de £3.99. El seu projecte es basa en la creació d’una torradora amb les seves pròpies mans, començant per la recerca dels materials que la configuraran fins a unir totes les peces. El resultat no és l’esperat, amb el qual es confirma que les persones som incapaces de construir tot allò que se’ns ven, obviant els costos i els perills de la nostra cultura de consum barat. Si els productes estiguessin dissenyats de manera més eficient, amb menys peces fàcils de reciclar, tindríem objectes que duressin més temps i generaríem menys residus.

Respecte als punts anteriors, podria ser que tot i trobar-nos dins d’una societat neoliberal on l’absència d’autogestió afavoreix un mercat hipercapitalitzat, es faci possible l’autoproducció i l’autosuficiència de les persones?


Com a  alternativa als grans mercats, trobem al dissenyador holandès Martijn van Strien, qui ha dissenyat les fundes per dispositius Makersleeve. Aquestes estan fetes de feltre i es poden adaptar a la mida individual preferible del consumidor, com poden ser portàtils, tablets, lectors elèctrics, etc.  ja que només es produeixen un cop s’ha fet la demanda i el temps de producció és molt ràpid. D’aquesta manera, van Strien aconsegueix desvincular-se del món de la sobreproducció.

One of the biggest issues I see in the world is the pollution that comes from mass production,” he added. We create so many products many of which we don’t need. These products end up in trash without ever being used. I wonder if this is normal. Have we accepted this or can we challenge this way of looking at the world? – Martijn van Strien.


El projecte “In House” dut a terme per David Steiner també és destacable en referència a l’autosuficiència. Partint de tots els objectes que té a casa, decideix transformar-los per aconseguir nous resultats amb una altra funció més útil. Aquest projecte el va iniciar en contra de la producció digital i l’hiperconsumisme per demostrar que les possessions existents es poden reutilitzar i crear a partir d’ells noves eines que  substitueixen les eines de fabricació industrials.


TAMassociati dissenya, construeix i treballa sobre una arquitectura amb valors socials, sostenibles i eco-simples a tot el món. Està a servei de la comunitat, de persones i llocs, principis i recursos. El poble ecològic del Senegal. Han inaugurat la “Eco-maison”, el primer pas en el projecte H2OS amb el que volen construir tot un poble ecològic a Senegal. La zona on està situat manca d’aigua i és desert, amb aquest projecte volen acabar amb la desertificació, l’abandonament escolar i l’emigració. Els futurs habitants viuran de forma autònoma en energia i aigua, serà un poble autosostenible.


La peça “Rag chair” del dissenyador neerlandès Tejo Remy utilitza un munt de draps reciclats per crear una cadira. Em sembla interessant vincular-ho amb l’autoproducció, ja que el fet d’agafar materials residuals de casa, transformar-los i crear un objecte totalment diferent permet a l’usuari prolongar la vida dels objectes i evitar el consum de nous.

Any: 1991

Marca: Droog

Material: tires metàl·liques, draps

Mida del producte: 60 x 60 x 100 cm

Pes: 56 kg


Seguint la idea del reciclatge i l’autoproducció, trobem aquests armaris de cuina dissenyats per la eco-dissenyadora Petz Scholtus al 2009. Formen part del projecte R3Project, el qual es basa en adaptar habitatges urbans a una forma de vida sostenible, combinant un allotjament ecològic amb la cultura de Barcelona. Els armaris de cuina estan fets amb caixes de vi de fusta recuperades. Reciclant les caixes les ha convertit en portes d’armari per la cuina. El més interessant, és que en el bloc destinat al projecte, estan publicats els vídeos tutorials que permeten al espectador seguir els passos per crear el seu propi espai.

Debemos dejar de comprar cosas para el momento
– Petz Scholtus


Per últim, fer ressò en la gran varietat de possibilitats que ens ofereixen tots aquells materials que tenim a l’abast. No cal ser un gran dissenyador o artista per crear. Només cal sortir de la comoditat en la que ens trobem tots immersos per començar a tenir una visió més àmplia, sostenible i inciativa que ens porti a reutilitzar i no llençar. La facilitat de comprar ens té confortats dins d’aquest sistema capitalista que ens ofega amb quantitats inimaginables de productes inútils. Hem de reaccionar i iniciar un canvi de mentalitat cap a la reducció del consum, el reciclatge, la llarga vida dels objectes, la producció mesurada i justa, etc. Tot i ser molt difícil substituir els productes industrials, es poden aconseguir resultats diferents i molt millors pel futur del planeta.

http://www.thomasthwaites.com/the-toaster-project/

https://www.dezeen.com/2016/10/20/makersleeve-martijn-van-strien-kickstarter-laptop-sleeve-device-case-sustainable-design-makerspace/

https://www.dezeen.com/2013/08/27/in-house-by-david-steiner/

https://www.domusweb.it/en/architecture/2017/06/02/tamassociati_h2os.html

http://www.tamassociati.org/portfolio/eco-village-in-senegal/

https://www.droog.com/webshop/product/rag-chair

https://www.domusweb.it/en/design/2018/06/28/rag-chair–never-has-it-been-so-up-to-the-minute.html

http://www.monografica.org/01/Art%C3%ADculo/1236

http://www.monografica.org/01/Entrevista/1142

http://www.pokodesign.com/products/r3project-kitchen-cupboards/

http://r3project-english.blogspot.com/2009/05/kitchen-cupboards-made-from-recycled.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s