QUALSEVOL PERSONA POT SER DISSENYADORA

Sara García Díaz, 2n GAAD, EOI

Avui dia sembla que per ser artista o dissenyadora fan falta molts materials que poca gent pot adquirir i que per denominar-te amb un d’aquests dos adjectius has de fer una obra que trenqui tots els esquemes i sigui única, i que, per tant, per trobar-la t’hagis de trencar del cap. Però la majoria de cops per tal de denominar-te dissenyadora només fa falta una necessitat que s’hagi de solucionar i saber com trobar aquesta solució amb enginy.

Tothom té materials al seu abast per tal de fer una bona creació i no fa falta haver de buscar materials exclusius. La clau de ser una dissenyadora està a saber utilitzar i triar apropiadament els materials per poder solucionar o comunicar el que vols correctament. Actualment tota persona pot ser dissenyadora.

Un exemple molt simple per començar a parlar d’això serien les típiques peces de construcció per a infants; aquestes són unes peces que normalment són de fusta i, a cada paquet, n’hi ha amb diferents formes, com bé s’il·lustra a la imatge.

Peces de la marca Brio.

Amb aquestes ja des de petita pots començar a jugar a dissenyar coses, començant per torres fins a arribar a castells. T’ensenyen que amb una cosa tan simple com cups, triangles i cilindres de fusta pots construir ciutats senceres, només et cal per això una mica d’enginy i de curiositat per voler saber com encaixen i per la construcció.

Una obra que il·lustra molt bé això que estem parlant que qualsevol persona pot dissenyar un objecte útil amb enginy i materials simples pot ser aquesta de Nur Horsanali. Aquest dissenyador és un artista turc que va adonar-se’n que hi havia un art a Turquia, concretament a Istambul que tractava de construir objectes útils amb coses que es troben al carrer i ell va decidir contribuir en aquesta acció.

Imatge cedida per l’artista d’una acció seva amb el mètode del ‘Halletmek’.

Això s’anomena Halletmek. L’art turc d’accelerar els processos de disseny “Halletmek” és un eslògan popular turc que es refereix a l’art de resoldre, ajustar o arreglar un problema. La gent improvisa reparacions, actualitzacions i millores amb les retes de materials que es troben pel carre, qualsevol material barat disponible i molt d’enginy. Pot ser que no sembli molt sofisticat, però l’objectiu és que sigui ràpid, intel·ligent i eficient. Aquest eslògan crec que defineix a la perfecció el que jo vull expressar en el meu post, utilitzant els materials correctes per a cada part de la creació tothom pot crear.

Un altre obra que pot ser un referent molt útil per al tema que estem tractant és l’anomenada ‘Drawing Water’ de Allan Wexler. En ella es pot veure una mànega per la qual circularà l’aigua, que amb l’ajuda de pals de fusta foradats, forma un dibuix.

Drawing Water, Allan Wexler, 2002

Com podem observar a la imatge són materials que sembla que el creador hagi trobat per les golfes de casa, materials molt simples que igual que a l’obra esmentada anteriorment formen un disseny útil. Amb l’ajuda d’aquests pals el dissenyador evita que la mànega s’enredi i aconsegueix així la bona circulació de l’aigua per dins d’aquesta.

Allan Wexler és un bon exemple de creador de dissenys útils amb materials senzills de trobar, ja que en totes les seves obres o en quasi totes intenta utilitzar materials que té a prop, per això he cregut oportú posar com a quart referent un altre disseny seu, aquest s’anomena Cone of Vision.

Allan Wexler, Cone of Vision, 2016

En aquest cas aquesta obra sí que es podria dir que és més sofisticada i complexa però igual que a les anteriors ell només ha utilitzat per a crear-la materials reutilitzables i reutilitzats.

Com a últim referent i exemple per explicar el tema del qual tracta aquest post tenim aquest disseny de Dasha Ilina. Ella és propietària d’una empresa que ofereix solucions de bricolatge i de codi obert per resoldre problemes de salut causats per tecnologies digitals com ara els telèfons intel·ligents i els portàtils. Entre els prototips que ha desenvolupat es troben escuts mecànics que redueixen la tensió ocular, els auriculars per alliberar les mans de l’usuari, un quadre sense insomni i diversos aparells més o menys absurds per alleujar els colzes i els dits forçats.

Ilina, que forma part d’una generació de mil·lenaris que no treu els ulls del seu telèfon intel·ligent, també ofereix manuals de bricolatge sobre com construir accessoris de tecnologia baixa a partir de materials barats. Un exemple d’això últim podria ser aquest invent que apareix a la imatge anomenat ‘Belt for movile phone’.

Belt for mobile phone. Image courtesy Dasha Ilina

Quin millor exemple per tancar aquest post i demostrar que qualsevol persona pot ser dissenyadora que un disseny fet per una persona que és totalment aliena al disseny. Aquest objecte està fet amb un manual de codi obert per una persona que no sap res de disseny i amb un material, com pot ser el cartó, reutilitzat i gens car.

Partint d’aquest últim exemple podem concloure que realment sí que podria ser veritat que qualsevol persona pugui ser dissenyadora amb qualsevol material que tingui a l’abast.

Per això, per arribar a dissenyar algun objecte, fa falta iniciativa i tenir una mica d’intuïció, però en el cas que hi hagi una persona que no en tingui, hem pogut comprovar que hi ha altres persones com la Dasha Ilina que ajuden en certa manera a què la gent sigui dissenyadora, amb materials molt simples, creant manuals de codi obert.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s