La qüestió energètica

L’energia elèctrica és aquella que em permet estar escribint aquestes frases en el meu portàtil i la que em facilita la visió del seu teclat, tot il·luminant l’escriptori (ja és de nit). La que permet escalfar aigua i cuinar. La causant de que la gent li parli a un tros de ferralla i que aquest objecte li retorni la paraula de nombroses maneres. La gran generadora i impulsora d’espectacle. La majoria de nosaltres ha crescut coneixent l’energia elèctrica i les seves aplicacions. L’hem incorporat a les nostres vides a través de la tecnologia, fins al punt de no poder imaginar un futur plausible sense ella. Per tant estem obligats a pensar en l’electricitat com qui pensa en un producte de consum. Podem ser conscients d’on ve la roba que vestim o el menjar que mengem i en conseqüència, actuar de la manera més ecològica. Però, succeeix igual amb l’energia elèctrica? Sabem quin impacte té en el nostre planeta? Què podem fer per desmarcar-nos dels principals proveïdors d’energia, els quals, com qualsevol marca, els interessa guanyar diners per damunt de tot? És possible l’autoproducció i l’autosuficiència energètica, realitzada de manera barata per totes les parts? Perquè generar energia renovable és molt més car per inversors i consumidors. Què podriem fer nosaltres com a ciutadans per aprofitar energia pel nostre compte o bé generar-ne de manera autosuficient, més enllà de les plaques solars?

Parteixo de suposar que l’autoproducció energètica de manera emancipatòria i amb impacte real és poc viable. Però podem aprofitar certes energies, l’emmagatzematge de les quals només és possible en cas que es converteixin a electricitat i s’utilitzin bateries adeqüades. És a dir, a través de la tecnologia. A continuació, exposaré referents de les arts i el disseny que treballen el tema de l’energia.

UTEC, Plant Lamp.

Aquest invent sorgeix de la recerca de la Universidad de Ingeniería y tecnología UTEC, al perú. El projecte consistí a proveïr de llum un assentament rural del país amb problemes de subministrament elèctric. Resumint molt, l’objecte el formen una planta viva, terra, componens electrònics i bateries. La part tecnològica capta componens de la fotosíntesi de la part biològica per generar electricitat i recarregar les bateries, creant una relació de simbiosi: mentre la planta estigui cuidada, la llum està garantitzada.

DAAN ROOSEGAARDE, Gates of light.

En aquest cas, l’energia no és generada, sinó aprofitada. El seu origen es troba en els fars dels cotxes que circulen al voltant d’aquesta infraestructura històrica, modificada per l’Studio Roosegaarde, un despatx de disseny holandès. La tecnologia utilitzada és reflectant: uns prismes diminuts desvien la llum, tot il·luminant de manera gratuita i gens contaminant.

MARCO ZAGARIA, Egloo.

Com a alternativa a l’ús de la calefacció elèctrica, el dissenyador italià Marco Zagaria proposa aquest objecte de producció artesanal i molt eficient. En cinc minuts comença a notar-se l’escalfor que desprèn la terracota, escalfada des de l’interior per quatre espelmes de te. Una tecnologia molt més barata i fàcil de reproduir a nivell amateur.

ASCAS a INSTRUCTABLES, Electricity Generating Footwear.

Aquest és un prototip d’un jove asiàtic que participa en una xarxa de makers d’intercanvi d’informació. En l’article dedicat a aquestes sabates que generen energia en caminar, explica materials i passos a seguir per reproduir el seu invent.

BLACK MIRROR, Fifteen Million Merits.

Existeix una empresa anglesa anomenada Pavegen que transporta la tecnologia emprada en les sabates anteriors als terres urbans. De manera que el fet de caminar-hi per sobre recull electricitat. Però també té un potencial controlador, en poder ser connectat a dispositius tecnològics i recollir dades com les zones més freqüentades de les ciutats, els recorreguts de les persones, la seva geolocalització (a través dels mòbils). Em recorda a l’episodi de Black Mirror on els protagonistes són explotats físicament per generar electricitat.

CONCLUSIÓ

L’energia la podem obtenir a partir de reflexió i de refractarietat (miralls, ceràmiques en contacte amb el Sol), de moviment (engranatges, animals, vent), i de reaccions químiques (algues, plantes, bacteris). Aquestes fonts poden arribar a substituir l’electricitat o a ser una font d’obtenció d’aquesta energia a través de la tecnologia adequada.

Penso: una de les variables que maximitza qualsevol problema global és que som massa gent viva alhora. La meva lògica em diu que aquella solució útil per a uns pocs, en democratitzar-se, es tradueix en desastre mediambiental. Per tant, qui realment hagi trobat una solució al problema de l’autoproducció energètica, dubto molt que se’l senti. Primer, per la voluntat egoista de conservar el secret per evitar-ne un mal ús (o el que és el mateix, un ús democratitzat i incontrolable). Segon, pel gran esforç que les grans productores d’energia mundials farien perquè, o bé no se sàpiga de la seva existència amb compres de patents i soborns, o bé no fos possible la investigació en aquell invent. Una investigació que, per altra banda, només poden dur a terme de manera eficient i decisiva els coneixedors en la matèria.

Andrea Jiménez EOI, Eix 1 2º GAAD

WEBGRAFIA

Studio Roosegaarde. [el línia] [consultat: 7 abril 2019]. Disponible a Internet: https://www.studioroosegaarde.net/project/gates-of-light

UTEC. Plantalámparas: plantas que dan luz. UTEC [en línia]. [consultat: 7 abril 2019]

TUCKER, Emma. Electricity Free Egloo heater uses only candle power to warm a room. Dezeen [en línia]. 2016. [consultat: 7 abril 2019]

ASCAS. Electricity generating footwear-Generate electricity by walking (concept). Instructables. [en línia], 2014. [consultat: 7 abril 2019]

Black Mirror. Fifteen Million Merits [Netflix]. 2011.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s